Puppet tool and Shape Layers

Rigging, animation, import/export of characters, props and cameras comprehensive tool set for After Effects.
Forum rules
Please read these rules and advices before posting.
  • Before you ask any question about a tool, to avoid duplicates, please:
    1. Search for a solution in the available guides and documents.
    2. Some video tutorials are available.
    3. Maybe you can find an answer in the frequently asked questions (FAQ).
    4. You can make a search to see if your question has already been asked.
    • Thank you for giving a detailed and precise title to your topics, to help searching in the future.
    • We're very few people to manage this forum, please be patient if we're a bit long to answer.
    • Don't hesitate to answer to other people's questions! The goal of this forum is not only to have the Rainbox team answer users' questions, but to have everyone sharing and helping each other.
    • Finally, please always be polite, and keep in mind that all we want is sharing techniques and knowledge, helping each other.
Post Reply
lucascamilo
Posts: 2
Joined: Wed Aug 29, 2018 6:04 pm

Puppet tool and Shape Layers

Post by lucascamilo » Wed Aug 29, 2018 6:22 pm

When i try animate my character, he's appears with defect in the hands. This transparency line in the hand. What's this? How do i fix it? OBS: This is happenns, when i down my character on the coordenate "Y" in the position transform.

Image

Image

[imghttps://scontent.fsdu2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/40247033_10209778401015184_1117865676594216960_n.jpg?_nc_cat=0&oh=8fbc466dad33d2df81149fdf170d5662&oe=5C3160D7][/img]

Image

Image

User avatar
Duduf
Posts: 394
Joined: Mon Jun 20, 2016 2:59 pm

Re: Puppet tool and Shape Layers

Post by Duduf » Thu Aug 30, 2018 9:16 am

First, I suggest you read this: https://rainbox-dev.github.io/DuAEF_Dui ... i-use-duik


This issue is not related to Duik, it's just how the puppet tool and other effects work on shape layers.

You can not move a shape layer if you have added a puppet effect on it, as the mesh of the puppet tool do not move with the layer (spatial effects do not move with shape layers), and the part of the layer which is "cut" is the part which gets outside of the mesh.

If you just want to move it a little, you can extend the mesh a few pixels so that the part outside of the mesh are still inside it when you move the layer.

lucascamilo
Posts: 2
Joined: Wed Aug 29, 2018 6:04 pm

Re: Puppet tool and Shape Layers

Post by lucascamilo » Thu Aug 30, 2018 3:19 pm

First, thank you so much. I try maked this rig using shape layers. Do you suggest that i try to do using layer from the Illustrator?

Post Reply