Had/foot 1/2 switched wtihin DUIK. Controllers attached to wrong structures after auto-rig.

Rigging, animation, import/export of characters, props and cameras comprehensive tool set for After Effects.
Forum rules
Please read these rules and advices before posting.
  • Before you ask any question about a tool, to avoid duplicates, please:
    1. Search for a solution in the available guides and documents.
    2. Some video tutorials are available.
    3. Maybe you can find an answer in the frequently asked questions (FAQ).
    4. You can make a search to see if your question has already been asked.
    • Thank you for giving a detailed and precise title to your topics, to help searching in the future.
    • We're very few people to manage this forum, please be patient if we're a bit long to answer.
    • Don't hesitate to answer to other people's questions! The goal of this forum is not only to have the Rainbox team answer users' questions, but to have everyone sharing and helping each other.
    • Finally, please always be polite, and keep in mind that all we want is sharing techniques and knowledge, helping each other.
Post Reply
Apollo del Rio
Posts: 4
Joined: Mon Nov 05, 2018 4:05 pm

Had/foot 1/2 switched wtihin DUIK. Controllers attached to wrong structures after auto-rig.

Post by Apollo del Rio » Thu Nov 08, 2018 5:03 am

Used Auti-rig/ IK, and it has the bones for leg on L, and leg 2 on right. Same with arms. Arm on L, and Arm2 on R.

No problem... except that when it then built the controllers, they're set to the wrong side in each case.

Not sure if that's the culprit or not, but the rigging is almost ridiculously broken... to the point where it's hard to figure out what it's even TRYING to do whenever I more a controller.

Most likely troubleshooting guesses?

Ditch the rigging and start over?

I followed this tutorial exactly:

https://www.youtube.com/watch?v=i63vPXJ00r0

Except that I had been watching another one previously that said to place the anchor points of each joint on the exact point using pan behind tool first, so I had already done that. Otherwise, just like the video. Exact layers (I think named properly) perfectly aligned in Illustrator with exact pixel targets for each joint. Just did the hominid structure and auto/rig IK just exactly like in the video, and it's all identical... until I parented the artwork to the bones and tried to move... then noticed the controller names are switched vs bones they are on. Any possibility this is a naming issue?

Apollo del Rio
Posts: 4
Joined: Mon Nov 05, 2018 4:05 pm

Re: Had/foot 1/2 switched wtihin DUIK. Controllers attached to wrong structures after auto-rig.

Post by Apollo del Rio » Fri Nov 09, 2018 1:24 am

Wow. Super slow forum.

For future reference: I read through all docs, watched all available vids, etc. Switching the R/L assigned didn't fix. Something went wrong with the auto-rig.

I ended up starting all over with the layers psd and going again... this time without redefining the anchor points, and it worked fine, but before that, I tried going back and resetting all the anchor points to starting defaults... but that wasn't it.

Anyway, working now that I've re-rigged it.

Apollo del Rio
Posts: 4
Joined: Mon Nov 05, 2018 4:05 pm

Re: Had/foot 1/2 switched wtihin DUIK. Controllers attached to wrong structures after auto-rig.

Post by Apollo del Rio » Fri Nov 09, 2018 1:25 am

Oh, also... it wasn't a naming issue. I didn't rename anything second time around.

Post Reply