Walk Cycle Automator not working AE 16.1.1 Build 4

Rigging, animation, import/export of characters, props and cameras comprehensive tool set for After Effects.
Forum rules
Please read these rules and advices before posting.
  • Before you ask any question about a tool, to avoid duplicates, please:
    1. Search for a solution in the available official user guide.
    2. Some video tutorials are available.
    3. Maybe you can find an answer in the frequently asked questions (FAQ).
    4. You can make a search to see if your question has already been asked.
    • Thank you for giving a detailed and precise title to your topics, to help searching in the future.
    • We're very few people to manage this forum, please be patient if we're a bit long to answer.
    • Don't hesitate to answer to other people's questions! The goal of this forum is not only to have the Rainbox team answer users' questions, but to have everyone sharing and helping each other.
    • Finally, please always be polite, and keep in mind that all we want is sharing techniques and knowledge, helping each other.
Post Reply
Penrose
Posts: 11
Joined: Thu Apr 18, 2019 7:15 am

Walk Cycle Automator not working AE 16.1.1 Build 4

Post by Penrose » Thu Apr 18, 2019 7:19 am

On mac OS

I've tried switching from Javascript to legacy and neither works.

I've tried using the automator before even rigging my own shapes. It won't work.

Essentially the walk cycle layer appears but nothing else changes.

I've followed the instructions on both videos and site documentation...nothing seems to work. Is it broken on the latest AE release?

Am I fool to download it so soon?

User avatar
Duduf
Posts: 585
Joined: Mon Jun 20, 2016 2:59 pm

Re: Walk Cycle Automator not working AE 16.1.1 Build 4

Post by Duduf » Thu Apr 18, 2019 12:06 pm

That's strange, it should work properly.

Can you send me an aep as it is just before you try to apply the walk cycle?

Penrose
Posts: 11
Joined: Thu Apr 18, 2019 7:15 am

Re: Walk Cycle Automator not working AE 16.1.1 Build 4

Post by Penrose » Thu Apr 18, 2019 8:42 pm

So, I think I figured it out.

I thought at first it had something to do with Legacy vs Javascript. It does not, apparently. The problem seems to be that I have to have the controllers as shape layers and best quality. That was the one thing, after a lot of tweaking, that I adjusted that would either make it or break it. Is this normal or a bug?

Here's a video of me documenting the working/not working process:

https://vimeo.com/331307527

and I've attached an AE file for you that has the rig before walk cycle. Not sure how this will work on your end depending on your controller scheme? I'm assuming it won't because I already made the rig with the draft/nulls
Attachments
FOR DUIK TEST.aep.zip
(50.85 KiB) Downloaded 3 times

Penrose
Posts: 11
Joined: Thu Apr 18, 2019 7:15 am

Re: Walk Cycle Automator not working AE 16.1.1 Build 4

Post by Penrose » Thu Apr 18, 2019 9:11 pm

So, I think I've discovered another problem. After applying the walk cycle the hands controller are connected to the hand but they are not connected to the walk cycle. If you move the hand controller the hand layer will follow but it's not connected to the arm. Essentially for whatever reason all other body parts but the hands are controlled by the walk cycle.

Penrose
Posts: 11
Joined: Thu Apr 18, 2019 7:15 am

Re: Walk Cycle Automator not working AE 16.1.1 Build 4

Post by Penrose » Thu Apr 18, 2019 9:20 pm

So, for whatever reason I had to reconnect the hand layer back the the S| HAND 2, etc

the walk cycle broke the connection

User avatar
Duduf
Posts: 585
Joined: Mon Jun 20, 2016 2:59 pm

Re: Walk Cycle Automator not working AE 16.1.1 Build 4

Post by Duduf » Fri Apr 19, 2019 4:29 pm

Hi!

Many thanks for the video and the feedback, this is most useful!
I'll have a look at this and fix it for the next update!

Penrose
Posts: 11
Joined: Thu Apr 18, 2019 7:15 am

Re: Walk Cycle Automator not working AE 16.1.1 Build 4

Post by Penrose » Fri Apr 19, 2019 11:47 pm

You're welcome! And thank you for such an excellent plugin!

Penrose
Posts: 11
Joined: Thu Apr 18, 2019 7:15 am

Re: Walk Cycle Automator not working AE 16.1.1 Build 4

Post by Penrose » Tue Apr 23, 2019 11:59 pm

Hey there -

I wanted to let you know that I rolled back to AE 16.1.0 (build 204) and low and behold, the update, NOT Javascript had broken your walk cycle.

And the hand issue is no longer a problem. So, yeah...any of your bug fixes are gonna be in the new update.

Have fun!

I too like BETA testing for Adobe!

Post Reply