2D camera — duplicated nulls seems not working for Truck I/O

Rigging, animation, import/export of characters, props and cameras comprehensive tool set for After Effects.
Forum rules
Please read these rules and advices before posting.
  • Before you ask any question about a tool, to avoid duplicates, please:
    1. Search for a solution in the available official user guide.
    2. Some video tutorials are available.
    3. Maybe you can find an answer in the frequently asked questions (FAQ).
    4. You can make a search to see if your question has already been asked.
    • Thank you for giving a detailed and precise title to your topics, to help searching in the future.
    • We're very few people to manage this forum, please be patient if we're a bit long to answer.
    • Don't hesitate to answer to other people's questions! The goal of this forum is not only to have the Rainbox team answer users' questions, but to have everyone sharing and helping each other.
    • Finally, please always be polite, and keep in mind that all we want is sharing techniques and knowledge, helping each other.
Post Reply
Protozoan
Posts: 3
Joined: Sat May 11, 2019 11:50 am

2D camera — duplicated nulls seems not working for Truck I/O

Post by Protozoan » Sat May 11, 2019 12:07 pm

Hi there,

before asking anything let me to state, that I deeply appreciate the the value you give me wit this tool. (Donated a bit already…)

Anyway — When creating that sweet fake 2D camera, the nulls which represents different planes of depth, which I simply copied, does not work when animatinc Truck In-Out. Despite the amount of them (currently 4+4+camera) only the original 2 works properly. The duplicates simply behave as the original 2 nulls.

When animating Truck, it behaves as I described above. When animating Position of camera, all the nulls recpect its Camera Influence and behaves as right parallax. So how to get Truck working?

Do you have the same experience? And how to fix it?
Thank you in advance!

PS: I tried to add one screenshot, but the system did not allowed me to: "Your message contains too many URLs. The maximum number of URLs allowed is 1." It was just one. So I post it without it.

User avatar
Duduf
Posts: 606
Joined: Mon Jun 20, 2016 2:59 pm

Re: 2D camera — duplicated nulls seems not working for Truck I/O

Post by Duduf » Sat May 11, 2019 1:20 pm

This is strange, here on my version of Duik it works. I'm going to check with the current public one and let you know very soon

Protozoan
Posts: 3
Joined: Sat May 11, 2019 11:50 am

Re: 2D camera — duplicated nulls seems not working for Truck I/O

Post by Protozoan » Sat May 11, 2019 4:31 pm

Thank you mate for such quick response. Here is my composition:
https://www.dropbox.com/s/dzonzd4aencde ... t.aep?dl=0

User avatar
Duduf
Posts: 606
Joined: Mon Jun 20, 2016 2:59 pm

Re: 2D camera — duplicated nulls seems not working for Truck I/O

Post by Duduf » Sun May 12, 2019 12:21 pm

Thanks!

I can confirm this is a bug in the current public version of Duik, which is fixed in the next version.

In the meantime, here's how to make it work:
In the expression of the scale property of the nulls, the fourth line should be something like:

Code: Select all

var infl = thisComp.layer("L01").effect("Camera influence")(1);
Replace this line with:

Code: Select all

var infl = effect("Camera influence")(1);
And it's going to work ;)

Protozoan
Posts: 3
Joined: Sat May 11, 2019 11:50 am

Re: 2D camera — duplicated nulls seems not working for Truck I/O

Post by Protozoan » Mon May 13, 2019 6:32 pm

You are awesome mate. It works of course. Thank you.

Post Reply