Simple Humanoid halts my AE (performance issue?)

Rigging, animation, import/export of characters, props and cameras comprehensive tool set for After Effects.
Forum rules
Please read these rules and advices before posting.
  • Before you ask any question about a tool, to avoid duplicates, please:
    1. Search for a solution in the available official user guide.
    2. Some video tutorials are available.
    3. Maybe you can find an answer in the frequently asked questions (FAQ).
    4. You can make a search to see if your question has already been asked.
    • Thank you for giving a detailed and precise title to your topics, to help searching in the future.
    • We're very few people to manage this forum, please be patient if we're a bit long to answer.
    • Don't hesitate to answer to other people's questions! The goal of this forum is not only to have the Rainbox team answer users' questions, but to have everyone sharing and helping each other.
    • Finally, please always be polite, and keep in mind that all we want is sharing techniques and knowledge, helping each other.
Post Reply
fatnmad
Posts: 2
Joined: Mon Feb 11, 2019 7:54 am

Simple Humanoid halts my AE (performance issue?)

Post by fatnmad » Mon Feb 11, 2019 2:08 pm

Hi together,

first: thank you for DUIK and its Service the recent years (I think I started in 2012) :)

At the moment I have a strange issue with my (simple) rig:
When I try to move Bodyparts (e.g. Hand) or jump in my timeline, the whole setup / AE is extremely slow or freezes completely; sometimes AE tells me that it has cancelled the expressions. Every move I make seems to destroy my comp...

It's a humanoid structure that has vector-graphics attached to it. I rebuilt it several times without making any difference :/

Any Suggestions/Ideas?
(Comp is attached)
(I never had such issues with duik and other parts of the comp work fine.)


Best wishes and thank you!

Mario
Attachments
Koechin_RIG_Animated.zip
Duik Bassel Humanoid Structure with Vectorgraphics
(141.01 KiB) Downloaded 58 times

User avatar
Duduf
Posts: 618
Joined: Mon Jun 20, 2016 2:59 pm

Re: Simple Humanoid halts my AE (performance issue?)

Post by Duduf » Mon Feb 11, 2019 2:55 pm

Hi,

Thanks for your feedback!

There is indeed a bug in the project, I have the same issue here. This should not happen, I'm investigating, I'll let you know as soon as I've found what's wrong!

User avatar
Duduf
Posts: 618
Joined: Mon Jun 20, 2016 2:59 pm

Re: Simple Humanoid halts my AE (performance issue?)

Post by Duduf » Mon Feb 11, 2019 3:17 pm

Nailed it!

You have parent links on the elbows, this is what causes serious performance issues ( https://rainbox-dev.github.io/DuAEF_Dui ... rformance/ )
This tool is really meant to be used only when the parent constraint has to be animated and to change ; and the longer the composition is, the more bad impact it has on performance (and here it is 5min which is a lot)
When rigging and not animating, you should instead use the position or orientation constraint. For what you're trying to do, I would parent the bone of the elbow to either the arm or the forearm structure, and use the orientation constraint instead of your parent link. This works pretty well, and you can even link the scale of the bone to a slider on the controller to control the tangents ;)

fatnmad
Posts: 2
Joined: Mon Feb 11, 2019 7:54 am

Re: Simple Humanoid halts my AE (performance issue?)

Post by fatnmad » Mon Feb 11, 2019 3:38 pm

wow, duduf, thanks for your lightning-like-help! :)

The idea with the Parent-Constraint through this video by School Of Motion:
https://www.youtube.com/watch?v=B-v8A9ZdqL4

But I'll try your tips and work around that. (I didn't even know the "parant constraint" is already marked as a performance issue)


Thanks again and greetings from berlin ;)

Post Reply